Nastavak sjednice Skupštine ZDK: Izabrani su Klubovi konstitutivnih naroda i ostalih

Na jučerašnjem nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko dobojskog kantona 7. saziva (prekinute 20. novembra) izabrani su Klubovi konstitutivnih naroda i Klub „ostalih“. Izabrani su i članovi Komisije za izbor i imenovanja,koja će imati privremeni karakter, prenosi rtvze.ba.

Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Besim Avdić,za predsjednika Kluba Hrvata Damir Jukić,za predsjednika Kluba Srba Draženka Subašić,a za predsjednika Kluba „ostalih“ Amil Buljubašić.

U Komisiju za izbor i imenovanja izabrani su Ramo Pivić iz SDA,Kemal Mušinbegović iz SBB-a,Senaid Begić iz SDP-a,Draženka Subašić iz DF-a,Mufid Bećarević iz A-SDA,Hašim Mujanović iz Stranke za BiH i Ivo Tadić iz HDZ-a. Ova Komisija će voditi aktivnosti oko izbora delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta,nakon što dobije kandidatske liste koje će dostaviti Klubovi naroda.

Rok je srijeda,10. decembar. U Skupštinu su dostavljena i imena kandidata za predsjednike Klubova političkih stranaka,tako da će predsjednik Kluba SDA biti Ibrahim Plančić,predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić,predsjednik Kluba SDP-a Munib Husejnagić,predsjednik Kluba DF-a Faruk Hodžić,predsjednik Kluba S BiH Hasan Handžić,predsjednik Kluba A-SDA Amir Ganić i predsjednik Kluba HDZ-a Ivo Tadić.

Zastupniku DF-a,Samiru Lemešu,na početku današnje sjednice uručen je certifikat,nakon čega je položio svečanu zakletvu.

Prvi nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK prekinut je radi potrebe dodatnih pregovora stranaka koje čine skupštinsku većinu,SDA,DF i HDZ,oko definisanja raspodjele pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.Nastavak bi trebao uslijediti vrlo brzo.