Nakon reakcija SAD-a i OHR-a: Pravi li Čović otklon od zapada

Na izjave Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, koji je kazao da “ne postoje zakoniti i ustavni uvjeti da se implementiraju izborni rezultati”, stigle su reakcije iz Ambasade SAD-a i OHR-a.

– Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve, naveli su iz Ambasade SAD za N1 i dodali:

– U proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor, poručuju.

Upravo je prijedlog međunarodne zajednice odbijen od strane HDZ-a BIH.

– Na bosanskohercegovačkim institucijama na svim nivoima je da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano i brzo formiranje novih vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata, kažu iz OHR-a.

Sveučilišni profesor Slavo Kukić smatra da da Čović definitivno pravi otklon od zapadnih demokracija i otvoreno odustaje od Evropske unije, te će zaštitu, vjerovatno, potražiti u Moskvi i u ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

– A ako bude tako, onda će to biti loš znak za BiH i očekivanja svih onih koji bi nas čim prije željeli vidjeti u društvu evropskih naroda – kaže Kukić za Vijesti.ba.