Načelnik Mandra predstavnicima JP Grijanje: Sugerišemo vam da razmotrite opciju korekcije računa za mjesec oktobar

grijanjeilus

Općinski načelnik Nermin Mandra uputio je otvoreno pismo Amelu Gačiću – predsjedniku Skupštine, Mustafi Vejspahiću – predsjedniku Nadzornog odbora i Kasimu Alajbegoviću – direktoru JP “Grijanje” Kakanj u vezi načina obračuna utroška toplotne energije za oktobar 2013. godine. U pismu se kaže:

Poštovani!

U posljednjih nekoliko dana u kakanjskoj javnosti se vode intenzivne diskusije i polemike o načinu obračuna utroška toplotne energije za mjesec oktobar 2013. godine.  Na temeljima racionalnog pristupa ovom problemu, želimo Vam iznijeti naše stavove u pogledu pomenutih rasprava.

Na osnovu analize cjelokupne situacije, želimo iskazati zahvalnost Termoelektrani Kakanj koja je u periodu do zvaničnog početka sezone, odnosno do 15. oktobra 2013. godine, isporučila toplotnu energiju na besplatnoj osnovi. Jednako smo obradovani i činjenicom da je JP „Grijanje“ Kakanj spremno dočekalo sezonu grijanja i da je na zahtjev Općinskog vijeća Kakanj pružilo usluge daljinskog grijanja prije zvaničnog početka sezone.

Promatrajući period do 15. oktobra, kada je Termoelektrana Kakanj na besplatnoj osnovi isporučila toplotnu energiju, svjesni smo činjenice da je u ovom periodu JP „Grijanje“ Kakanj distribucijom toplotne energije do krajnjih potrošača imalo određene troškove (električna energija za pumpe, troškovi održavanja sistema  i sl), no smatramo da krajnjim korisnicima nije trebao biti naplaćen puni iznos.

Ne želeći da špekulišemo o iznosu fakture za period do 15. oktobra, ipak smatramo da taj iznos treba biti u skladu sa stvarnim troškovima JP „Grijanje“ Kakanj.

Svjesni smo i teške situacije u kojoj se nalazi JP „Grijanje“ Kakanj, no ipak Vam sugerišemo da preispitate način obračuna računa koji su dostavljeni korisnicima usluga, te da razmotrite mogućnosti korekcije računa za oktobar 2013. godine.

Molimo Vas da o poduzetim aktivnostima obavijestite javnost.

Smatramo da je potrebno poduzeti maksimum napora kako bi se osigurao kontinuitet isporuke toplotne energije, kontinuitet širenja mreže daljinskog grijanja i općenito razvoja sistema daljinskog grijanja kao jedne od vitalnih funkcija lokalne zajednice i jednog od najvećih ekoloških projekata u Kaknju.

S poštovanjem i uvažavanjem!

Općinski načelnik

Nermin Mandra