Na pomolu velika politička kriza u Bosni i Hercegovini

Ne tako davno održani su posljedni opći izbori u našoj zemlji. Po ko zna koji put pobjedile su stranke sa nacionalnim konceptom. SDA, HDZ i SNSD proglasili su pobjedu. SBB-Fahrudin Radončić i DF-Željko Komšić osvojili su drugo i treće mjesto u FBiH, dok je Savez za promjene predvođen SDS-om u RS-u bio drugi.

Nakon izbora iz svih tabora najavljivan je ubrzan evropski i NATO put Bosne i Hercegovine, te izlazak iz političke krize koja je obilježila mandatni period 2010-2014. Uslijedio je veoma brzo sastanak političkih delegecija HDZ-a i SNSD-a koji su još brže dogovorili odnosno potvrdili svoje političko partnerstvo na državnom nivou. Kao odgovor na ovo političko partnerstvo uslijedio je dogovor između SDA i DF-a na jednoj strani sa Savezom za promjene na drugoj strani. SDA i DF bili su čvrstog stava da SNSD mora da ode u opoziciju na državnom nivou.

Nakon ovih dogovora potpisana je programska koalicija između SDA, DF i HDZ BiH, i već tada široj bosanskohercegovačkoj javnosti nije bilo jasno šta se to događa na Bh. političkoj sceni. Samo dan nakon potpisivanja ove koalicije čuli su se različiti politički stavovi od strane stranaka potpisnica. Naime, HDZ BiH je jasno iznio stav da će se vlast u BiH formirati od kantonalnog nivoa prema državnom i da će partner iz RS-a biti SNSD, dok su iz DF-a jasno potcrtali da će se vlast prvo formirati na državnom nivou i da o tome nema rasprave, te da će politički partner iz RS-a biti Savez za promjene, a ne SNSD. I najobičnijem političkom laiku je jasno da je potpisani politički dogovor u startu nestabilan i da politički lideri stranaka potpisnica nisu dogovorili osnovne stvari oko formiranja buduće vlasti, a to je na koji način će formirati izvršnu vlast u ovoj zemlji.

Analizirajući iznesene političke stavove predstavnika svih stranaka da se zaključiti da prije svega postoje velike konceptualne razlike, zatim nerazumijevanje o tome šta se zapravo dogovorilo, do toga da između određenih stranaka postoje neraskidivi politički savezi.

SNSD je uspio formirati vlast u RS-u, te smatra da upravo zbog toga oni treba da budu dio parlamentarne većine na državnom nivou, a što HDZ BiH apsolutno podržava. SNSD najavljuje, da će preko svojih budućih predstavnika u Domu naroda Parlamenta BiH biti u mogućnosti blokirati donošenje svakog zakona u BiH.

SDA i DF ne žele SNSD kao političkog partnera na nivou BiH, već Savez za promjene predvođen SDS-om.

Treba naglasiti da su SBB-Fahrudin Radončić i SDP BiH naglasili da će ovom mandatnom periodu biti opozicione stranke.

Kako će ova politička križaljka biti rješena ostaje da se vidi, ali sasvim sigurno je da nam zbog isključivih političkih stavova slijedi velika politička kriza, možda veća od one koja je obilježila prethodni mandatni period.

Kaportal.ba