MUP ZDK: Vršene racije u Visokom – kod osobe Z.S. iz Ilijaša pronađena opojna droga

Proteklog vikenda, tačnije dana 08.10.2016. godine, policijski službenici Policijske stanice Visoko su na području općine Visoko sprovodili planske pojačane aktivnosti na kontroli ugostiteljskih objekata, u kojima su tom prilikom vršene racije, gdje je izvršen detaljan pregled objekata, kao i pregled svih osoba koja su zatečena u istim. Prilikom provođenja navedenih aktivnosti izvršeno je legitimisanje i pregled više osoba, kojom prilikom je kod jedne osobe pronađena određena količina opojnih sredstava.

U ulici Kadije Uvejsa u Visokom, izvršenom racijom u ugostiteljskom objektu bez naziva, vlasništvo Z.S. iz Ilijaša, kod navedene osobe je pronađeno:

  • bijela praškasta materija koja asocira na opojnu drogu Speed kao i zeljasta materija koja asocira na opojnu drogu Marihuanu, u ukupnoj količini od 20,20 grama,
  • pvc kesa u kojoj se nalazilo više smotuljaka sa sadržajem bijele praškaste materije koja svojim izgledom i drugim svojstvima asocira na opojnu drogu Speed, bruto težine 9,40 grama, i
  • pvc kesa u kojoj se nalazilo više smotuljaka sa sadržajem zeljaste materije koja svojim izgledom i drugim svojstvima asocira na opojnu drogu Marihuanu, bruto težine 6,45 grama.

Na licu mjesta je izvršen uviđaj, dok je navedena osoba lišena slobode i privedena u službene prostorije gdje je nad istom zavedena kriminalistička obrada. Sporna materija je izuzeta i dostavljena u Odsjek za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona radi vršenja potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Visoko biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv lica Z.S., rođenog 1990. godine, iz Ilijaša, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH.