Ministrica Balorda i zastupnici „Siemens-a“ o problemu CT aparata u Kantonalnoj bolnici

„SIMENS“: POPRAVKA POSLIJE UPLATE

Dinamika izmirenja međusobnih obaveza po osnovu otplate i  održavanja medicinske opreme u Kantonalnoj bolnici bila je tema razgovora u Vladi ZDK resornih ministara sa predstavnicima isporučioca opreme. .

Kako je poznato, firma „Siemens“ isporučila je i održava CT aparat, MR, rentgentske i druge uređaje i opremu u zeničkoj Bolnici, ali zbog kvara, neki uređaji su već više mjeseci van funkcije. „Siemens“ uslovljava popravku ovih aparata izmirenjem zaostalih obaveza od strane Vlade Zeničko-dobojskog Kantona.

Predstavnici Vlade su zastupnicima „Siemensa“ obrazložili situaciju sa punjenjem budžeta koja je dosta složena jer veliki broj preduzeća zbog posljedica poplava ne radi i time ne uplaćuje svoje obaveze iz kojih se finansira budžet Kantona. Istaknuto je da Vlada Kantona ima namjeru ispuniti svoje obaveze prema ranije potpisanom sporazumu sa „Siemensom“, ali je trenutno punjenje budžeta mnogo manje u odnosu na planirano.

Dogovoreno je da će se do kraja ove sedmice jedan dio sredstava uplatiti na račun „Siemensa“ uz uslov da ova firma odmah potom pristupi popravci CT i drugih aparata koji su trenutno u kvaru.

Isto tako, dogovorena je dinamika isplate i preostalih rata za ovu opremu, uz potrebno razumijevanje situacije i uvažavanje činjenica vezanih za punjenje budžeta Kantona, saopštila je službena stranica Vlade ZDK.