Memnun Goga, kandidat za Skupštinu ZDK: Što prije riješiti probleme puta kroz Doboj i puta za Brnjic

Mjesna zajednica Doboj kod Kaknja godinama vuče niz gorućih problema, od regionalnog puta koji prolazi kroz ovo mjesto, do problema aerozagađenja koje postoji već desetljećima.

O svemu ovome razgovarali smo sa Memnunom Gogom, kandidatom Stranke za Bosnu i Hercegovinu pod rednim brojem 29. za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

Memnun Goga je 04.01.1965 godine. Osnovnu školu završio u Doboju kod Kaknja, Gimnaziju u Kakanju, a višu školu na Sarajevskom univerzitetu. Oženjen i otac tri kćerke: dvije sa  zvanjem magistra struke i uposlene, dok se treća kćerka posvetila ženskom fudbalu i uspješno nastupala za ŽNK Mladost, onda za ŽNK Čelik – Zenica i Emina Mostar. Djed je dvije jednogodišnje unuke, blizanke.

“Razlog kandidiranja na listi za kantonalnu skupštinu ZDK ispred stranke za BIH na broju 29. jeste pokušaj da učestvujem u unapređenju i poboljšanju životnih uslova u kantonu, općini i MZ, kojoj pripadam. Dokazi da to mogu jesu životno iskustvo i sve ono što sam prošao kroz školovanje i zapošljavanje djece. Kroz tridesettrogodišnji rad u rudniku Kakanj, učešće u radu Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, poznavanje načina življenja prije i poslije nemilih ratnih događaja.”, kaže Goga na početku razgovora za Kaportal.ba.

Sve te navedene činjenice Goga će, kako kaže, iskoristiti da mandatom u skupštini ZDK kantona doprinese ljepšoj i posperitetnijoj životnoj sredini.

“Svoj glas ću u prvom redu usmjeriti na putnu infrastrukturu kojom upravlja kanton. Naselje Doboj, Općina Kakanj, broji oko 2500 stanovnika. Kroz naselje prolaze dvije željezničke pruge autoput A1, kao i regionalni put M17. Zbog zaštite pješaka u naselju Doboj su instalirani ležeći policajci u centru naselja (Merajica), koji su trebali rješiti navedeni problem. Očekivani efekt ležećih policajaca je napravio veće štete nego koristi za stanovništvo ove mjesne zajednice. Skidanjem zabrane kretanja kroz naselje Doboj vozilima težim od osam tona stvorili su se nenormalni uslovi za život mještana koji stanuju u blizini ležećih policajaca. Nenormalna buka, vibracije koje mogu mjeriti seizmolozi, otpad koji ostaje iza kamiona… Zamislite kako je kad vam kamioni od pedeset tona prolaze preko ležećeg policajca ujutro u pet sati ili navečer u jedanaest sati i to dva metra od spavaće sobe. Uz to u kući imate dijete od sedam mjeseci ili starca od sedamdeset godina.”, kaže Memnun Goga.

Kandidat za Skupštinu ZDK smatra da se ovakvim načinom regulacije sabraćaja nanosi veća šteta nego korist gusto naseljenom mjestu i da bi trebalo naći bolje rješenje:

“Predlagaću stabilne radare ili u konačnici izmještanje teretnog saobraćaja iz naselja koje broji 2500 stanovnika. Osim ovog, meni najbližeg infrastrukturnog objekta, posvetit ću se konačnom rješavanju još dvije putne komunikacije i to: put prema Brnjicu gdje često boravim u vikend objektu koji se nalazi uz samu saobraćajnicu i znam da kakvi su uslovi na toj relaciji. Pozdravljam i podržavam početak rješavanja putne komunikacije prema Tršću.”

Kako kaže Memnun Goga, svoje aktivnosti će usmjeriti i na način zapošljavanja:

“Svi smo svjedoci da to nije u redu i da te aktivnosti treba prepustiti birou za zapošljavanje, a ne pojedincu koji i sam sebe stavlja u nezgodan položaj. Dakle, zalagati ću se za javne  liste nezaposlenih, poredane po kriterijumima koji će davati prednost pri zapošljavanju i to kako u državnom tako i privatnom sektoru. Potrebno je ulaganje u obrazovanje potrebnih kadrova i usmjeravanje omladine na otpočinjanje vlastitog biznisa, posebno u općinama poput naše, gdje nismo naučeni da tako privrđujemo jer smo se oslanjali na zapošljavanje u državnim preduzećima. U obrazovnom sistemu potrebno je uvesti što više praktičnog rada i usmjeravanje mladih na samostalan rad na osnovu onog što nauči kroz obrazovni sistem.”, kaže Goga.

Osim gore navedenog, ono na što ovaj kandidat namjerava obratiti pažnju je i način raspodjele sredstava iz kantonalnog budžeta.

“Da bi ovo bilo moguće potrbna je bodrška kako mojoj stranci (Stranka za BIH), tako i kandidatima sa naših lista. Unaprijed se zahvaljujem svima koji će glasati za mene ( 29 MEMNUN GOGA), kao i za kandidate stranke za BIH.”, završio je Goga.