Liste iz ZDK za Dom naroda Parlamenta F BiH

U Skupštinu Zeničko dobojskog kantona danas je do predviđenog roka,dostavljeno ukupno 10 kandidatskih listi za Dom naroda federalnog parlamenta. Liste su upućene u Centralnu izbornu komisiju na ovjeru,koja bi trebala biti okončana u roku od 24 sata ili najkasnije u petak,potvrdio je u izjavi za RTV Zenica Sretko Radišić,predsjedavajući kantonalne skupštine.

Prema njegovim riječima,nakon što budu vraćene ovjerene liste,zasjedat će privremena Komisija za izbor i imenovanja,koja će izvršiti žrijebanje. Iz ZDK u Dom naroda federalnog parlamenta ulazi 8 zastupnika i to 3 Bošnjaka,po 2 iz reda Hrvata i Srba,te jedan iz reda „ostalih“.

Ono što je trenutno izvjesno je, da bi federalna zastupnica iz reda Srba trebala biti Draženka Subašić,koja je predsjednica Kluba,a iz reda Hrvata kandidati su Damir Jukić i Ivo Tadić. Za federalnog zastupnika iz reda „ostalih“ pretenduju Amil Buljubašić i Edhem Fejzić.

Prema procjenama Radišića,nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK 7. saziva mogao bi uslijediti početkom naredne sedmice. Do tada,stranke koje čine novu većinu,SDA,DF i HDZ,trebaju dogovoriti kandidate za poziciju predsjedavajućeg,odnosno zamjenika predsjedavajućeg skupštine.