Lagumdžija uoči konferencije: Krov nad glavom i posao su prioriteti

Zlatko-LagumdžijaUspjeli smo promijeniti prvobitnu sliku u svijetu da je u Srbiji bilo poplava, a da je u BiH pala nekakva kiša, razbili strahove da će Evropska unija pokazati veću solidarnost prema našim susjedima nego prema BiH, napisao je u svom prvom blogu Zlatko Lagumdžija ministar vanjskih poslova BiH, prenosi novinska agencija Patria.

On se osvrće na proteklih 50-ak dana koliko je prošlo od katastrofalnih poplava, na sve ono što je urađeno, ali i ono što predstoji u narednih desetak dana koliko je ostalo do donatorske konferencije u Briselu 16. jula. Procijenjena šteta od poplava, koju su izradili predstavnici UN-a, Svjetske banke i Evropske  komisije je oko 4 milijarde KM, a Lagumdžija piše kako su najveće štete i gubici u privredi i zapošljavanju 1,5 milijardi KM i stambenom sektoru 886 miliona KM i to uglavnom u privatnom vlasništvu.

– Ukupne potrebe, sa kojima idemo pred donatore, kako urgentne tako i one dugoročne, iznose skoro 3,5 milijardi KM. Najveće potrebe su opet u zapošljavanju 1 miljarda KM i stanovanju 836 miliona KM. Krov nad glavom i posao uništeni u poplavi, na klizištu, do zime, su samo prioriteti na dugačkoj listi potreba – piše Lagumdžija.

On iznosi podatke i da je u 81 općini u BiH raseljeno 90.000 ljudi, a 25.000 domaćinstava sa štetom u poljoprivredi. Poplavljeno je 43. 000 kuća i stanova, a 1.952 je  uništeno klizištima. U opasnosti je oko 63.500 radnih mjesta, a izgubljeno 3.000.

– Puno toga nam danas nedostaje , ali vremena, rada i odgovornosti najviše. Vrijeme je za jedinstvo i solidarnost, a ne za podjele i svađe. Vrijeme je za rješavanje, a ne pravljenje problema. Vrijeme je za posao, a ne za priču – zaključio je Lagumdžija u svom današnjem blogu, prenosi Patria.