Konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK-a 23. novembra

Konstituirajuća sjednica osmog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona bit će održana u petak, 23. novembra – dogovoreno je danas na radno-konsultativnom sastanku predsjedavajućeg Skupštine Jasmina Duvnjaka s predstavnicima devet političkih stranaka koje su osvojile mandate na Općim izborima 2018 za kantonalnu skupštinu.

U svečanom dijelu sjednice zastupnici će položiti zakletvu te potpisati izjavu o prihvatanju mandata, a nakon toga će uslijediti izbor klubova konstitutivnih naroda.

-U ovom sazivu, zasada, nemamo Klub zastupnika Ostalih tako da se taj klub neće ni konstituisati. Iza toga predstoje ostale aktivnosti koje su vezane za formiranje Kolegija, donošenje odluke o izboru novog rukovodstva Skupštine – predsjedavajući i dva zamjenika te odluke o izboru privremene komisije za izbor i imenovanje – rekao je Duvnjak.

Dodao je da nema informacije da li su svih 35 delegata u pisanoj formi prihvatili mandate, ali da ih u petak očekuje na sjednici.

Naveo je da će, ako do tada iz Centralne izborne komisije BiH dobiju uputstva i pravila za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, donijeti i odluku o izboru delegata iz Skupštine ZDK-a za Dom naroda FBiH.