Klub čitalaca u Kick-u Kakanj: Čitamo Čehova

KICK Kakanj pokrenuo je projekat zajedničkog čitanja. Za prvo zajedničko čitanje odabrali su Antona Pavloviča Čehova.

“Čitamo kratke priče u kojima dominira tema “malog čovjeka” – predmet oblikovanja socijalne književnosti XIX vijeka i argument za protest. Čitajući Čehova aktueliziramo pitanje i problem odgovornosti “tog malog čovjeka” za vlastitu sudbinu”, kazali su iz KICK-a.

Osim upoznavanja sa književnošću, klub čitalaca u Kick-u ima za cilj da bude mjesto dijaloga i kulturne razmjene. Za početak, planirano je individualno čitanje odabranog djela i zajednička diskusija i analiza u klubu ali i zajedničko glasno čitanje kratkih priča i rad na pravilnom izgovoru.

Mentor za čitanje A.P. Čehova je Mirza Bajramović, akademski glumac; Voditelj čitanja, Ena Sikira, učenica gimnazije Muhsin Rizvić; kratke priče odabrala Ines Selimović, magistrica komparativne književnoti Kako je to izgledalo na prvom čitanju pogledajte u našem albumu fotografija.

Čitaju: Lamija Kadić, Nedim Hasagić, Mirza Neimarlija, Ines Selimović, Šejla Kovačević, Rijad Mušinović. Učestvuju u slušanju i diskusiji: Anes Smaka, Ajdin Husika i Adis Alajbegović