Kakanjka Melika Buza i dalje osvaja publiku: Dva puta se vraćala na “bis”u Ettlingenu u Njemačkoj

Kakanjka Melika Buza o kojoj smo pisali u nekoliko navrata vrlo uspješno nastavlja svoju karijeru pijanistice.

Ove godine od 23. do 28. aprila učestvovala je na Internacionalnom pijanističkom takmičenju za mlade pijaniste u Varaždinu i takmičila  se u najstarijoj kategoriji. Buza je osvojila 1. nagradu u konkurenciji takmičara iz nekoliko zemalja.

Ovo takmičenje prema mišljenju muzičkih stručnjaka važi za trenutno jedno od najačih takmičenja za mlade pijaniste u bivšoj Jugoslaviji.

U žiriju su sjedili europski cijenjeni umjetnici: Vladimir Krpan iz Hrvatske, Nataliya Trull iz Rusije, Grigory Gruzman iz Njemačke, Milana Chernyavska iz Ukrajine i Aleksandar Serdar iz Srbije.

Melika je u Banskoj Bistrici u Slovačkoj osvojila 2 .nagradu u konkurenciji učesnika iz Austrije, Singapura, Kine, Rusije i Azerbejdžana.

Nakon ovog prijavila za nastup mladih pijanista u Ettlingenu u Njemačkoj.

Prema njenim riječima svi prijavljeni, njih 350  morali su poslati audio-snimke i na osnovu tih snimaka izabrano  je 99 u starosne grupe, a Melika se takmičila u kategoriji do 20 godina sa još 55 mladih pijanista iz cijeloga svijeta.

“Ovo takmičenje je inače najjače za mlade pijaniste do 20 godina u svijetu i to opravdava činjenicu da nažalost nisam prošla u finale, jer je samo 12 pijanista izabrano da prođe dalje. Jako mi je drago da sam dobila ovacije iz publike i da sam se 2 puta vraćala na “bis” nakon moga nastupa, ali budući da je žiri bio zaista prestižan, ipak se nisam plasirala u finale.” kaže Melika.

Melika Buza je po prvi puta u Ettlingenu predstavila Bosnu i Hercegovinu još od postojanja takmičenja koje traje pune 32 godine.