Kakanjka Ema Čaluk u pobjedničkom timu za rješenje najboljeg solarnog stabla

Najbolje idejno rješenje dizajna solarnog stabla jučer su na javnoj prezentaciji u Multimedijalnom centru na Kovačima ponudili Kakanjka Ema Čaluk sa kolegicom Nadijom Borovinom, a nagrađene su sa 2.500 KM.

Komisiju koja je imala zadatak da zajedno s publikom odabere najbolji projekt činili su stručnjaci iz oblasti mašinstva, arhitekture i elektrotehnike Kemal Hanjalić, Hasan Ćemalović i Meliha Selak, te Bogić Bogićević kao osoba iz javnog života. Za člana komisije planiran je i načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, ali zbog iznenadnog putovanja nije bio u mogućnosti prisustvovati programu. 

Haris Čapelj, vođa projekta „Modern Renewables – Brighter Future“ i predsjednik IEEE udruženja studentskog ogranka Univerziteta u Sarajevu, kazao nam je da je ovo nastavak starog projekta te da im je bio cilj uključiti sve studente da ponude svoj dizajn solarnog drveta koje će građanima služiti i kao punjač za mobitele, tablete…  

Istakao je da je bio raspisan i javni poziv, na koji se odazvalo 15 ekipa s idejnim rješenjima te da je samo njih šest ušlo u uži krug.

Solarno drvo bit će postavljeno na trgu Alije Izetbegovića u blizini Ekonomskog fakulteta.