Kakanjac Ahmed Krnjić, evropski viceprvak: U kik-boks sam se zaljubio nakon prvog treninga

Ahmed Krnjić (21), reprezentativac Bosne i Hercegovine u kik-boksu, na nedavnom Evropskom prvenstvu u slovačkoj Bratislavi ostvario je zapažen uspjeh osvojivši srebrenu medalju.

Prvo je tehničkim nokautom u prvoj rundi četvrtfinala porazio Azerbejdžanca Asafa Aslanova, a potom je odlukom sudija pobijedio aktuelnog svjetskog prvaka, Ukrajinca Romana Šerbatjuka.

Poraz u finalu

Nažalost, u borbi za zlatnu medalju u kategoriji do 91 kilograma (K-1 disciplina) sa poenom razlike izgubio je od Hrvata Tonija Ćatipovića.

– Posljednji rezultati su mi pomogli da skočim na WAKO amaterskoj rang-listi, trenutno se nalazim u top 5 u svijetu. Prvih deset ima pravo da nastupa u profesionalnom dijelu za evropsku i svjetsku titulu – kaže Krnjić.

Rođeni Kakanjac, koji živi u Zenici, kaže da se ovim sportom slučajno počeo baviti.

– Dvije godine sam trenirao košarku u pionirskoj ekipi Kaknja. Prijatelj je trenirao kik-boks, a ja sam u tim godinama bio dosta živahan i zainteresirale su me njegove priče. Nakon samo jednog treninga, košarka je otpala i od sedmog razreda osnovne škole sam u kik-boksu – kaže Krnjić, koji je i svjetski viceprvak.

Nakon tri godine, uslijedio je prelazak u Zenicu i klub Isak-ZE, čiji je član i danas. U toku srednjoškolskog obrazovanja svakodnevno je vozom ili autobusom dolazio na treninge.

Veća podrška

– Tad je bilo i švercanja, vožnje bez karte. Sad je malo lakše, trenutno sam redovan student na trećoj godini Ekonomskog fakulteta u Zenici.

Prve dvije godine sam živio u studentskom domu, a onda je uslijedio brak i danas živim sa suprugom. Osim uobičajenih sportskih ciljeva, želim da završim i studij, pola je već uspješno prošlo – rekao je Krnjić, naglasivši da borci u zemljama okruženja imaju mnogo veću podršku države nego kod nas.

Tri medalje

Krnjić je na Evropskom prvenstvu u Mariboru (Slovenija), svom prvom velikom takmičenju u seniorskoj konkurenciji, poražen od Šerbatjuka u prvom krugu šampionata.

Potom su uslijedile dva srebra i to na na Svjetskom prvenstvu 2017. u Budimpešti (Mađarska) te na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Bratislavi.