Kakanj dobio certificirane gorske spasioce

Planinarski savez BiH i Komisija za gorsku službu spašavanja upriličili su u subotu na Vlašiću svečano uručenje certifikata 44-orici novih gorskih spasilaca, jednom timu tragača i jednom instruktoru, koji su uspješno savladali veoma zahtjevnu teoretsku i praktičnu obuku. Pored dosadašnjih 128 certificiranih spasilaca ovo je jedna nova snaga u planinarskoj organizaciji naše zemlje pred kojom su i brojni izazovu u krajnje humanom pozivu spašavanja ugroženih ljudskih života.

Tako je i Kakanj, odnosno Gorska služba spašavanja Kakanj sa načelnikom stanice Samirom Džananom dobila 3 certficirana gorska spasioca, te 9 pripravnika sa završenim ljetnim seminarom.

Certifikate i značke novim gorskim spasiocima iz Zavidovića, Sarajeva, Travnika, Goražda, Zenice, Kaknja i Mostara uručili su predsjednik Planinarskog saveza BiH i Federacije BiH, Zehrudin Isaković i načelnik Stanice gorske službe spašavanja Travnik, Rubil Pinjo, pred kojim su ovi kandidati prošli potrebne obuke i položili završni ispit.

-Svi ste završili prema važećim pravilnicima i onome što već kao svoju dugogodišnju tradiciju provodi naš planinarski savez. To je zapravo jedna jako stara škola sa renomeom, koja ima svoje značajno mjesto u cijelom planinarskom svijet gorskog spašavanja u regoinu, a ne samo kod nas, kazao je predsjednik PS BiH Zehrudin Isaković.

Samir Džanan, predsjednik GSS Kakanj za Kaportal.ba rekao je sljedeće: “Važno je da će Kakanj po prvi put imati registrovane spasioce i stanicu gorske službe spašavanja, te da je ravnopravan član sa svim ostalim stanicama u Federaciji BiH. Želimo da se zahvalimo predsjedniku PS BiH/FBiH Zehrudinu Isakoviću, Predsjedniku komisije za GSS BiH/FBiH Rubilu Pinji – Luli, instruktoru GSS-a Admiru Bajraktareviću i svima onima koji su bili uz nas u ovom proteklom periodu školovanja.”

Obuka ovim momcima je bila jako zahtjevna. Njihov ulazak u porodicu GSS-a BiH znači puno, to je neprocjenjivo. Građanima garantujem da se mogu mnogo sigurnije osjećati. BiH je prije ovih 44 imala 128 certificiranih spasilaca, ali i to je kap u moru s obzirom na ukupnu površinu naše zemlje, broj stanovnika, broj nesreća u godini itd… To znači da treba nastojati što više novih generacija osposobiti za ovaj vrlo zahtjevan i rizičan, ali krajnje human poziv, riječi su instruktora Rubila Pinje.

Certifikate spasioca iz Kaknja dobili su Samir Džanan, Belma Halilović i Belma Džanan, a pripravnici koji su završili ljetni seminar su Bekir Hrustić, Anel Hodžić, Nusret Mušija, Alma Smajić, Azra Heganović, Amar Džanan, Irfan Kulović, Eldar Omičević i Almir Kuburić.