Iz Visokog put Potočara ove godine će biti ispraćene 33 žrtve

Još jedna pretužna kolona krenut će u utorak 9.jula iz kompleksa Gradskog groblja Visoko na put vječitog smiraja, u Potočare. Ove godine iz Visokog će biti ispraćen i najmanji broj identificiranih žrtava genocida u Srebrenici, ukupno 33 osobe, nakon čije dženaze će u Potočarima biti ukopane ukupno 6.643 žrtve monstruoznog zločina.

– I ove, kao i brojnih prethodnih godina, ispračaj žrtava genocida u Srebrenici, kreće iz Visokog. U utorak 9.jula sa početkom od 10:00 sati ispratit ćemo 33 nedužne žrtve genocida u Srebrenici, a nakon Visokog kolona će se zaustaviti u Ilijašu, kao i ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu. Ovu priliku koristim i da pozovem što veći broj ljudi da dostojanstveno, kao što su to činili i u godinama iza nas, ispratimo ove nevine žrtve. – pozvao je Kenan Karavdić, direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima 11.jula je Osman Cvrkkoji je u vrijeme genocida imao svega 16 godina, dok je nastarija, a ujedno i jedina ženska osoba koja će ove godine biti ukopana Šaha Cvrk (82 godine). Ukopani će biti i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav, kao i braća Kasim i Asim Isaković, te Fahrudin i Zijo Mujić. Ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari će biti ukopan i najmanji broj identificiranih žrtava, a pored dženaze i ove godine će biti urađena reasocijacija.

– U Centru za identifikaciju u Tuzli postoji 48 identificiranih žrtava za koje porodica još nije dala suglasnost da se vrši ukop. Svi mi koji se bavimo ovim poslom i ovim putem apelujemo da se odobri klanjanje dženaze, međutim jako je teško individualno svakome objasniti da je bolje da je žrtva u mezaru, nego na stalažama. Ove godine imat ćemo i najveću reasocijaciju do sada i to 129 slučajeva u kojima će se kompletirati tijela dijelovima koji su naknadno pronađeni, što je još jedan dokaz da se neko ipak brine o žrtvama i da će se tijela kompletirati u najvećoj mogućoj mjeri. – istaknuo je Karavdić.

SPISAK ŽRTAVA:

Omer Ahmić, Šemso Avdić, Nedžad Bajraktarević, Mevlid Bektić, Šaha Cvrk, Osman Cvrk, Rešid Cvrk, Fadil Gabeljić, Behadil Hirkić, Muradif Husić, Asim Isaković, Kasim Isaković, Ahmet Jašarević, Mali Mehmedović, Ismet Mehmedović, Husejn Meholjić, SidikMemić, Fahrudin Mujić, Zijo Mujić, Esad Nukić, ZaimPilav, Fuad Pilav, Šemso Purković, Bajro Salkić, Sabahudin Salkić, Adil Suljić, Sabit Suljić, SadikŠaranović, Smail Tabaković, Hajro Tabaković, Enver Tahić, Hamed Tihić i Vekaz Tihić.