Ispred parlamenta će se okupiti 10 hiljada nezadovoljnih radnika

Dom naroda Parlamenta Federacije ovog petka bi trebao raspravljati o novom zakonu o radu. Sindikalni aktivisti najavljuju masovne proteste.

Očekuju da će se ispred parlamenta okupiti 10 hiljada nezadovoljnih radnika koji žele spriječili usvajanje novog zakona o radu.

Proteste organizira Savez samostalnih sindikata u BiH i najavljuju dolazak:

550 rudara i zaposlenika u rudnicima Federacije

1200 državnih služenika

1500 zaposlenih u sektoru šumarstva

200 građevinskih radnika

2500 uposlenika osnovnog obrazovanja

2000 uposlenika srednjeg i visokog obrazovanja

2000 radnika u komunalnoj privredi

Svi imaju samo jedan cilj – reći ne novom zakonu o radu u Federaciji. Radnici traže da sporni Prijedlog zakona o radu bude vraćen Vladi Federacije na dalje usglašavanje s socijalnim pratnerima. Podsjećamo, sindikalni predstavnici u Ekonomsko-socijalnom vijeću nikada nisu pristali na predloženi zakon. Vlada i poslodavci posao su završili sami. Danas su poslodavci, tvrde iz sindikata, otišli i korak dalje. Pokušali su radnicima zabraniti odlazak na proteste, i to dopisima.

Sindikalci već nekoliko dana razgovaraju s predstavnicima parlamentranih stranaka u Federaciji kako bi ih uvjerili da su sindikalni zahtjevi opravdani. Ponudili su im i potpisvanje izjave u kojoj bi predstavnici političkih stranaka potvrdili da neće glasati za usvajanje novog zakona o radu. Rezultat sutrašnjeg glasanja – za ili protiv Zakona – za snidikalce je neizvjestan.

“To je kod nas praksa postala, jedna informacija je da može odlučiti jedan delegat o sudbini zakona, a na drugoj strani to ne može odlučiti 25 delegata”, kaže Ismet Bajramović predsjednik SSSBiH.

S jedne strane, za mirne proteste se priprema više od 10.000 radnika Federacije, s druge strane za sjednicu Doma naroda Federacije priprema se 54 delegata. I jedne i druge će tokom borbe za radnička prava osiguravati pripadnici FUP-a unutra zgrade, a pripadnici MUP-a KS-a izvan zgrade.