Isplaćene jednokratne novčane pomoći boračkim populacijama

boracke populacije

Služba za finansije Općine Kakanj izvršila je jučer isplatu jednokratnih novčanih pomoći boračkim populacijama u ukupnom iznosu od 8.200 KM. Za 148 pripadnika boračkih populacija isplaćena je pomoć u iznosu od 50 KM, dok je za 8 pripadnika  isplaćena pomoć u iznosu od 100 KM. Pomoć dodjeljuje, na osnovu podnesenih zahtjeva, komisija koju je imenovalo Općinsko vijeće. Ova vrsta pomoći dodjeljuje se svakih 15 dana u skladu sa kriterijima (težak materijalni status, dužina vremenskog perioda učešća u oružanim snagama…).

Premda nadležnost za pružanje pomoći boračkim populacijama imaju ministarstva za boračka pitanja ZDK i F BiH, Općina Kakanj nastoji, iz skromnog budžeta kojeg ostvaruju općine jer su im uskraćeni izvori prihoda, da ipak, u skladu sa mogućnostima, pomogne boračkim populacijama. Jedan od načina pomoći su i jednokratne novčane pomoći.

U skladu sa preporukama organizacija koje prate transparentnost rada općina, koje se odnose na potrebu objavljivanja imena osoba koje na bilo koji način ostvaruju pravo na budžetska sredstva, objavljujemo spiskove korisnika ovih pomoći.

Spisak osoba koje su ostvarile pravo na jednokratnu novčanu pomoć možete vidjeti klikom ovdje

Odbijeno je 26 zahtjeva jer se u većini slučajeva uglavnom radilo o podnosiocima zahtjeva koji imaju primanja.

Press Općina Kakanj/Kaportal.ba