Ubijeno 17 policajaca u sukobima!

01:22 Kako prenosi AFP u sukobima između policije i vojske 17 policajaca je ubijeno.Na više mjesta u Istanbulu demonstranti odanu Erdoganu blokiraju tenkove pobunjenih vojnika. U međuvremenu, sa džamija se čuju ezani koji pozivaju na molitve.

01:18  Nekoliko desetina državljana Turske i građana Srajeva okupilo se večeras na Baščaršiji kako bi pružili podršku turskom predsjedniku Recepu Tayyjipu Erdoganu, kao i Vladi ove zemlje.

00:09 Opozicija izrazila podršku vlasti, izrazili da stoje uz vladu i da ne podrzavaju pokusaj drzavnog udara.

00:59 Ovo nije državni udar koji vrši čitava vojska već određeni elementi pokušavaju destabilizovati naše strukture i vojsku. Nadamo se da će se promijeniti komadantna struktura naše vojske i da će vojska biti lojalna turskoj vlasti, kazao je bivši premijer Ahmet Davutoglu.

“Naša vojska je od ove demokratski izabrane vlade dobila autoritet. Oni su tu da podrže narod, ekonomiju. Ova grupa pokušava zloupotrijebiti vojsku. Nadam se da će do kraja dana ostatak pokazati odanost vladi”, kazao je Ahmet Davutoglu, bivši turski premijer.

Mostovi preko Bosfora u Istanbulu, najmnogoljudnijem gradu u Turskoj, djelimično su otvoreni za saobraćaj, a građani se u sve većem broju okupljaju ispred institucija koje su ranije blokirane u cilju pokušaja pobune protiv Vlade Turske i njenih građana.

Građani pokušavaju ući i u zgradu državne televizije TRT koju su ranije blokirali pripadnici manje grupe Oružanih snaga, povezani sa terorističkom organizacijom FETO/PDY. U sklopu blokade državne televizije pod prisilom je pročitana i lažna poruka, navodno ispred Generalštaba koju je kasnije odbacio i demantovao ministar odbrane Turske Fikri Isik.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane na ulice u cilju podrške demokratiji. Hiljade građana diljem Turske je izašlo na ulice iskazujući podršku Vladi Turske.

Podršku aktuelnoj turskoj vladi uputili su i lideri opozicionih stranaka kao i nevladine organizacije i brojni lideri iz svijeta.

00:43  Tenkovi otvorili vatru oko zgrade parlamenta. Očevici navode da su tenkovi otvorili vatru oko zgrade turskog parlamenta, prenosi Reuters.

Također tvrde da je vojni helikopter otvorio vatru iznad prijestolnice Ankare kao i da se čula snažna eksplozija.

00:30 Kako prenosi BBC na trgu Taksim je okupljeno mnogo više osoba koji Erdoganu daju podršku, nego što ima vojske.