Fadil Novalić: Ne namjeravam odustati!

Federalni premijer Fadil Novalić kaže da je istina da provedba zadataka teče sporije nego što bi on želio, ali i da ga ohrabruju rezultati koje postižu uprkos opstrukcijama.

Gospodine Novaliću, da li je vrijeme da napustite premijersku funkciju? Pala su dva bitna izvještaja iz 2016. godine, o radu Vlade FBiH i o izvršenju budžeta, reformski zakoni teško prolaze, probijaju se skoro svi rokovi za provedbu zadataka iz Reformske agende, a činjenica je da pljušte negativne kritike skoro poslije svakog Vašeg javnog istupa…

– Više nego očigledno je da je kampanja pred izbore planirane za slijedeću godinu već uveliko počela. Prve njene žrtve su neki od reformskih zakona, kao što je Zakon o PIO, ali i dva izvještaja koje ste pomenuli. I mi sad imamo dvije mogućnosti. Da se u tu kampanju uključimo, krenemo u smjene i ostavke i na taj način potpuno blokiramo Federaciju BiH ili da postupimo odgovorno i nastavimo s realizacijom mjera iz Reformske agende.

Svjestan sam da je prvo rješenje možda jednostavnije, no za građane Federacije BiH sigurno puno gore. Zato ne namjeravam odustati. Istina je da provedba zadataka teče sporije nego što bih želio, ali ohrabruju me rezultati koje postižemo čak i uprkos svakojakim opstrukcijama.

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije
Iskreno, da li ste se dosad ikad pokajali što ste se prihvatili ovog posla? Bili ste predstavljeni kao uspješan privrednik, znači državna plata Vam nije trebala, a do premijerske funkcije niste gradili karijeru u SDA. Šta je Vaš interes da sjedite na vrućoj premijerskoj funkciji? Neki kažu da ste zainteresovani samo za namjensku industriju?

– Ovog posla sam se prihvatio jer sam želio moje iskustvo iskoristiti da pomognem u pokretanju ekonomskog oporavka Federacije BiH. Istina je da sam se ostvario kao poslovni čovjek i mislim da je sad moja patriotska obaveza da svoje znanje stavim na raspolaganje državi. Vjerujte mi da se nisam pokajao čak u onim najtežim trenucima kad su protiv mene vođene dobro osmišljene kampanje i kad sam bio meta opozicije i javnosti. Posao premijera sigurno nije lagan i nije jednostavno nositi se sa njegovim svakodnevnim izazovima, no velika je čast raditi za građane ove zemlje i veliko je zadovoljstvo posmatrati rezultate koje postižemo.
Vezano za namjensku industriju i njene rekordne uspjehe, nisam samo ja zaslužan, moram istaći ogromno zalaganje ministra Nermina Džindića (federalni ministar energije, rudarstva i industrije; op. a) i njegov tim koji su napravili i prave sjajne rezultate iz godine u godinu.

Znate li da se po kuloarima priča da će u predizbornoj kampanji za neuspjeh ove Vlade okriviti Vas, da će čak i iz Vaše stranke upirati prstom na Vas?

– Zaista nemam vremena da se bavim kuloarskim pričama niti mislim da možemo govoriti o tome da je Vlada Federacije BiH doživjela neuspjeh. Znam da je SDA prepoznala moja postignuća, vidite uostalom da predsjednik Izetbegović (Bakir, lider SDA; op. a) uvijek rado ističe u svojim intervjuima rezultate koje smo postigli, tako da mislim da slične priče nemaju nikakvog uporišta u stvarnosti.

Kako odgovarate na optužbe da građani Federacije BiH dosad ne osjete nikakve konkretne rezultate reformi koje radi Vlada na čijem ste čelu?

– Odgovarao bih na optužbe građana, no ovu vrstu optužbi najčešće plasiraju pojedini opozicioni političari koji nemaju pojma kako žive i šta misle građani ove zemlje, jer su oni sami obezbijedili svoju egzistenciju, nikad u životu nisu zaradili ni marke van budžeta i danas imaju višak slobodnog vremena da se preko društvenih mreža lažno predstavljaju kao glasnogovornici običnih ljudi.
Ja, za razliku od njih, znam odlično kako žive prosječni građani ove zemlje jer sam sve do marta 2015. godine svaki dan radio isključivo sa njima. Oni, moji bivši radnici – možete ih slobodno pitati – ali i kolege poslodavci, vide promjene.
Svjestan sam, naravno, da rezultati ne dolaze preko noći, no bitno je da budu održivi i da moji nasljednici – za razliku od mene – ne počinju mandat s praznim budžetom, zaostalim zakonodavstvom i radnicima na ulicama.

Moji bivši radnici prepoznaju rezultate
Možete li objasniti u čemu je problem: Vlada jednoglasno utvrđuje akte koji kasnije nemaju prolaznost ni kod parlamentarne većine? Zašto ministri iz SDA, HDZ-a BiH i SBB-a imaju jedinstven stav oko kojeg se kasnije svađaju parlamentarci iz tih istih stranaka?
– To je pitanje za predstavnike stranaka zašto ne podržavaju sopstvene ministre i ponekad se igraju opozicije. Djelimično sam na to pitanje već odgovorio: mislim da je na djelu preuranjena predizborna kampanja, no ne bih želio da govorim u ime drugih.
Svakako dobro ste primijetili da je Vlada Federacije BiH složna, da nema među nama nikakvih nepotrebnih rasprava i da smo uspjeli stvoriti pravi tim koji mislim da je svijetla tačka u političkom životu Federacije. Mi zaista radimo naš posao, trudimo se da iz naših kancelarija izađu što kvalitetniji zakoni i da na najbolji mogući način riješimo probleme građana.

Kako Federacija stoji finansijski?

– Mislim da je najbolji odgovor na to pitanje podatak koji je prošle sedmice predstavila ministrica finansija Jelka Milićević. Budžet Federacije BiH je u prva tri mjeseca ove godine ostvario suficit od preko 14 miliona KM i mi smo u suficitu prvi put od 2005. godine!
Još jedan podatak koji opovrgava često plasiranu tezu u medijima da je Federacija BiH u finansijskoj “dubiozi” tiče se vanjskog i unutrašnjeg duga. Dakle, mi smo najmanje zadužena država u regiji s daleko najboljom strukturom duga u kojoj dominiraju izuzetno povoljni krediti međunarodnih organizacija dok su skupa dugovanja kod komercijalnih banaka marginalna pojava.

U našem budžetu, nažalost, još dominira socijalna komponenta, ali mislim da uz ovakve pozitivne ekonomske pokazatelje možemo računati da ćemo u narednih nekoliko godina uspjeti da povećamo njegov razvojni dio.

Hoćete li našim čitaocima nabrojati bar pet dobrih rezultata Vlade FBiH na čijem ste čelu?

– Mogao bih ih nabrojiti puno više, no među pet najznačajnijih rezultata koje će iza sebe ostaviti ova Vlada posebno bih istakao stabilizaciju Penzionog fonda, usvajanje novog Zakona o radu koji ispunjava sve evropske standarde, konačno rješavanje sudbine velikog broja firmi iz Tuzlanskog kantona koje smo već navikli zvati “propalim preduzećima”, pa i brojne pozitivne statistike, prije svega rast BDP-a i prvi nakon rata rast broja zaposlenih.