Domovini u čast: Dom kulture ponovo rođen (FOTO)

145Danas Bosanci i Hercegovci obilježavaju veliki praznik – Dan državnosti svoje domovine. Kakanjci su osim ovog velikog praznika danas slavili još jedan – ponovno rođenje Doma kulture. Kada je u februaru prošle godine veliki snijeg urušio krov zgrade Doma, on je prividno nestao… Ipak, živio je u srcima svih Kakanjaca, koji su svim snagama krenuli u njegovu obnovu. Danas su pred prepunom novom salom Doma kulture Kakanjci doživjeli svoj san, stari je ponovo rođen.

zadomkulture
Jedan od prvih koraka koji je pokazao volju građana za novim Domom kulture: Prikupljanje sredstava na prvoj Ljetnoj pozornici koju je organizovalo UG Civilizacija

Od prvih koraka, donacije holandske fondacije „Princ Klaus“, koncerta  “Podignimo Dom kulture zajedno”, akcije UG “Civilizacija” Kakanj, građani, vlast i privrednici su se sve više uključivali u vraćanje kulture Kakanjcima. Danas je Dom kulture spreman da ponovo prigrli  svoje građane, u novom, evropskom ruhu.

Pred brojnim gostima iz javnog i političkog života Kaknja i Bosne i Hercegovine, današnji program obilježavanja Dana državnosti otvorio je glumac Mirza Mušija najavivši prigodan film koji je prikazao retrospektivu izgradnje i radova na zgradi Doma od urušavanja krova do danas.

Potom se prisutnima obratio načelnik Nermin Mandra koji je istakao veliku volju i snagu svih kojima je Dom kulture u srcu da se isti što prije vrati u funkciju.

“Posebno nam je drago da se svečanost otvaranja Doma kulture odvija na Dan državnosti BiH. Zato iz Kaknja ove svečane večeri šaljemo poruku da se iz obnove Doma kulture u Kaknju može puno naučiti. Nema koristi od oplakavanja ruševina koje vidimo širom naše domovine. Sve se može obnoviti ukoliko smo složni, ukoliko imamo ono zajedništvo koje smo pokazivali u najtežim ratnim vremenima, jer najveću snagu ima ona voda koja ima puno malih pritoka.”, istakao je Mandra.

Dodijeljene su zahvalnice privrednim subjektima koji su učestvovali u obnovi.

U kulturno-umjetničkom dijelom večeri nastupili su Gradski hor Kakanj sa izvedbom tri pjesme: Jedna si jedina, Bosno moja i Žute dunje. Potom je uslijedio performans kakanjskog glumca Mirze Bajramovića, a onda i odlomak iz predstave “Bosanska podvala”.

Pjesmu “Dragoj mojoj BiH” zajedno sa mališanima iz vrtića Mladost otpjevali su kakanjski talentovani pjevačice i pjevači: Vesna Tomičić, Emina Bajtarević, Martina Jozinović, Vedran Tomičić i Denial Ahmetović.

Prisutne je posebno oduševila koreografija djevojčica i dječaka iz vrtića Mladost, kojom je svečani dio programa zatvoren. Druženje je nastavljeno u foajeu Doma uz prigodan koktel.

Pogledajte dio nastupa kakanjskih mališana:

[zooeffect AUAAnUbrFy0w]

 

Kaportal.ba