Danas počinje ZEPS, očekuje se 25.000 posjetilaca

Jubilarni 25. generalni BH sajam “ZEPS” i 15. “ZEPS Intermetal” svečano će biti otvoren u utorak 2. oktobra, te će trajati sve do 6. oktobra.

Kako je kazao Vedad Šestić, generalni direktor Poslovnkg sistema RMK, na ovogodišnjem sajmu biće 480 izlagaca iz 19 zemalja svijeta.

“Ukupno su bile prijavljene 542 firme, međutim pojedine su otkazale učešće tako da će na sajmu učešće uzeti 480 izlagača. Firme su otkazale zbog manjka radne snage da se pokrije ovakav sajam, a primjer je firma iz Srbije koja je otkazala zbog 14 osoba koje su dale otkaz i otišle u Njemačku. Tako da možemo reći da je ove godine 12% manje izlagača u odnosu na prošlu. Ovakvi podaci su alarm za nas kao organizatora, jer se neke stvari moraju promjeniti po pitanju privrede, radne snage i sajamskih aktivnosti”, naglasio je Šestić.

Šestić ističe da je ove godine odnos domaćih i inostranih firmi u korist domaćeg, a najviše firmi je iz Srbije i Hrvatske.

“Ove godine očekujemo oko 25.000 posjetilaca, za razliku od prošle godina kada je bilo 35.000 posjetilaca. Podatak koji govori o važnosti sajma je i činjenica da je tokom prošlog sajma potpisano ugovora blizu 500.000 KM.”

O problemima sa kojima se suočavaju iz godine u godinu, direktor ZEPS-a navodi ne brigu lokalnih vlasti prema ovakvim značajnim sajmovima koji su bitni za grad kakav je Zenica.

“Moram istaknuti da jedan Tešanj, Gračanica, Lukavac imaju neposrednu pomoć Općine. Lukavac dobije 40.000 KM i ne plaća naknade za korištenje prostora, a Gračanica čak 100.000 KM. Naš sajam nema pomoć Grada Zenice, a plati preko 30.000 KM za zakup prostora i komunalne naknade. Poslovni sistem RMK izdvaja velika sredstva za JP Za održavanje sportskih terena, kao i druge naknade poput Hitne pomoći, Vatrogasne službe. U Tešnju se nalaze poslovni ljudi koji vole svoj grad, ali šta se dešava sa Zenicom, ne znam. Možda mislimo da preko noći Zenica treba da postane veliki grad. Čak smo Gradskim strukturama ponudili “Joint venture” za sajam ZEPS, a nikad nismo dobili zvaničan odgovor, a nezvaničan je da ne postoji interes. Nažalost, nemamo nikakvu pomoć ni od kantona ni od Grada Zenica. Svjesni smo da je ZEPS skup, ali iz razloga što ne ganjamo kvalitet, već opstanak i preživljavanje. Sajmovi u drugim gradovima su jeftiniji, tj. za izlagače, jer ZEPS mora da plaća Javnim preduzećima i kooperantima da bi opstao i dovedeni smo u tešku situaciju da nam je prošle sedmice Svetlana Cenić poručila da ćemo imati svu podršku ako ovaj sajam prenesemo u Sarajevo”, kazao je na kraju Šestić.

Generalni BH sajam “ZEPS” i 15. “ZEPS Intermetal” svečano će biti otvoren sutra u 11:00 sati.