Broj zaposlenih u ZDK povećan za 2.439 osoba

Prema Informaciji o stanju u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona za 2019. koju je pripremilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, a Vlada prihvatila na 37. sjednici, u oktobru 2019. u tom kantonu bila je 88.621 zaposlena i 54.662 nezaposlene osobe.

U odnosu na kraj 2018., broj zaposlenih je veći za 2.439 osoba, dok je broj nezaposlenih manji za 3.915 osoba.

U informaciji je navedeno da će strateški cilj programa rada Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i u 2020. biti usmjeren na aktivnosti kojima se stvara ambijent za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba, a naročito na aktivnosti sufinansiranja prvog zapošljavanja, koliko to bude finansijski dopustivo, s obziromna tp da je još uvijek u toku implementacija Programa sufinansiranja zapošljavanja iz 2018./2019., čiji je završetak planiran za mart/april 2020.

Istaknuto je da je rast broja zaposlenih u Zeničko-dobojskom kantonu rezultat mjera i programa zapošljavanja i samozapošljavanja koje su u toku 2019. implementirali ministarstva i agencije nadležne za zapošljavanje u Zeničko-dobojskom kantonu i Federaciji BiH.

Usvojenim zaključcima, Vlada ZDK i resorno ministarstvo su se opredijelili da nastave aktivnosti ne samo na stvaranju ambijenta za nova radna mjesta, nego i na podsticanju poslodavaca da zadrže nivo postojeće zaposlenosti, i to kroz mjere aktivne politike zapošljavanja i samozapošljavanja te obuku, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i pripremu nezaposlenih za tržište rada.

Također, zaključeno je da je potrebno povećati ulaganja u poljoprivredu, nastaviti usklađivati nastavne programe s potrebama tržišta rada, raditi na privlačenju investicija, kao i jačanju poduzetničkog duha, posebno kod mladih, predlagati idejne projekte javno-privatnog partnerstva koji će omogućiti zapošljavanje, ali i pojačati aktivnosti inspekcije na suzbijanju rada ‘nacrno’, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.