Besana noć u ZDK: Najteža situacija u Maglaju i Doboj Jugu

Ima ovdje i naše krivice jer se u rijeke svašta baca, što uzrokuje začepljenje korita, a onda nam priroda ovako vraća, kaže Edin Talić, dežurni operativni u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona


Mnoge porodice na području Zeničko-dobojskog kantona imale su besanu noć nakon što su se rijeke izlile iz svojih korita.

Kako nam je jutros kazao Edin Talić, dežurni operativni u Kantonalnoj upravi civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, najteža situacija je na području općine Maglaj i Doboj Jug, gdje je proglašeno i stanje prirodne nesreće.

– U Doboj Jugu poplavljeno je poljoprivredno zemljište, nakon čega je proglašeno stanje prirodne nesreće, jer voda prijeti kućama. U maglajskom naselju Liješća pod vodom je deset objekata. Ono što je najvažnije nisu ugroženi ljudski životi. Mi smo građane upozorili na vrijeme, svi su znali šta ih čeka, pa su se mnogi i pripremili – kaže Talić.

Prema njegovim riječima, posljednje mjerenje rijeke Bosne u Zenici, iznosi 280 centimetara, što znači da je stagnirala oko 20 centimetara u odnosu na protekli period.

– Ima ovdje i naše krivice jer se u rijeke svašta baca, što uzrokuje začepljenje korita, a onda nam priroda ovako vraća – ističe Talić.