Načelnik Aldin Šljivo: Rudničke koncesije historijski iskorak i veliki uspjeh za našu lokalnu zajednicu

Vlada ZDK donijela je odluku o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja na području Općine Kakanj.

Ovom prilikom načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo oglasio se na svom Facebook profilu.

“Mnogi nisu vjerovali u ovu našu priču koja se pokušava okončati već 18 godina (Od 2002.godine kada je donesen Zakon o koncesijama, prema kojem su rudnici dužni sklopiti ugovor o iskorištavanju prirodnih resursa), ALI USPJELI SMO. Ostao je još jedan korak formalne prirode (potpisivanje Ugovora)”, kaže Šljivo i nastavlja:

“Sabur se nekada isplati, mnogi su ukazivali da ćemo uzalud potrošiti vrijeme i nećemo doći do rješenja. OVO JE HISTORIJSKI ISKORAK i veliki uspjeh za našu lokalnu zajednicu ali i za mene još veći. Želim se zahvaliti ljudima koji su od početka imali iskrene namjere, i to kantolanim ministrima ZDK, te njihovim saradnicima, svim kakanjcima na višim nivoima vlasti koji su bili velika podrška i zagovarali ovaj projekat na svakom koraku, zaposlenicima naše općine, menadžmentu RMU KAKANJ na čelu sa direktorom, vijećnicima OV Kakanj koji su nam bezuslovno vjerovali i dali saglasnost da odustanemo od tužbi na ime potraživanja više miliona maraka od RMU a sve u cilju dolaska do ovog čina, i najviše hvala PREMIJERU ZDK kojem sam vjerovao od prvog dana da nas neće “napustiti” na pola puta kao što se to ranije dešavalo.. Ovaj put smo ZAJEDNO došli do kraja.”

Kako kaže načelnik Šljivo, povjerenje je bilo ključno:

“Bilo je ovdje dosta političkih odluka, ne recite da bismo uspjeli da su na našim pozicijama bile različite političke opcije koje čine većinu – uz politička prepucavanja ne možete ništa postići, zato je bitno imati harmoniju. OVDJE JE POVJERENJE BILO KLJUČNO. Ovo je direktno povećanje budžeta Općine Kakanj – ne jednokratno, nego dugoročno. Uvijek sam govorio, da bismo radili na razvoju grada moramo više raditi na prihodima a ne na rashodima – svi znaju podijeliti novac, treba ga obezbijediti – stalno na tome insistiram. Budžet Općine Kakanj jeste stabilan i u odnosu na druge lokalne zajednice značajnog iznosa, ali znam da ima još prostora da se povećava i radit ćemo intenzivno na tome.”

Nakon prvog sastanka, u aprilu 2019. godine u sali Premijera ZDK – to je bio naš prvi zvanični sastanak između predstavnika ZDK, RMU i OPĆINE KAKANJ do danas se intenzivno radilo na ovom projektu i uspjelo se doći do posljednje stanice.

“Ovo će sada biti urnek za druge općine da se legalizuje eksploatacija uglja na području drugih lokalnih zajednica u ZDK. Dva su projekta koja sam od prvog dana svog mandata stavio u prioritete – koncesije RMU koje evo završavamo i put Donji Kakanj – Brnjic koji nas očekuje. Težim da se moj rad mjeri po rezultatima.”, završio je Šljivo.