Aidi Redžepagić nagrada “Fotografija godine”: Fotografija je muški “sport”, dobro je malo pokvariti prosjek

U petak, 23. januara, u sarajevskoj Vijećnici proglašeni su pobjednici za najbolju fotografiju festivala “Fotografija godine BiH 2014” u organizaciji portala Fotografija.ba.

Dobitnici nagrada su: u kategoriji Primijenjena fotografija Zvonimir Barišin, u kategoriji Kreativna fotografija Giulio Zanni, u kategoriji Ljudi Denis Ruvić, u kategoriji Press “Danilo Krstanović” Vlado Kos, u kategoriji Priroda Ajbar Mujanović koji je također osvojio Grand Prix priznanje, te u kategoriji Grad Kakanjka sa sarajevskom adresom, Aida Redžepagić, kao jedina žena među dobitnicima.

Aida Redžepagić rođena je u Kaknju gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, a posljednjih desetak godina živi u Sarajevu. Profesorica je Engleskog jezika i književnosti, ali i jedna od najtalentovanijih fotografkinja u BiH, što je pokazala i nagrada na ovogodišnjem festivalu.

Kako kaže Aida, konkurencija je bila “žestoka”, kao i svake godine:

-“Meni je jako velika čast sto sam osvojila nagradu za najbolju fotografiju u 2014 godini u kategoriji Grad na festivalu “Fotografija godine BiH”. Iako sam naziv festivala u sebi sadrži BiH, festival je regionalan. Na festival je pristiglo oko 700 fotografija, a samo 60 ih je ušlo u finale, od toga je trebalo izabrati pobjednike u kategorijama: Ljudi, Priroda, Grad, Kreativna, Press i Primijenjena fotografija.Zanemarivši nagradu, ja sam i bez toga zaista bila presretna i ponosna na prekrasnu izložbu koja je priređena u prepunoj Vijećnici, koja je blistala u petak, a naravno, super je biti i dio takvog događaja“, kaže Aida za Kaportal.ba.

10901502_10153079191989510_1586993042_o
Foto: Dejan Đurić

Nagradu je osvojila Aidina fotografija “Limitless”. Predsjednik žirija Andrew Testa je u objašnjenju za Aidinu fotografiju rekao “da se svojom dinamikom i grafikom, te gradom kao igralištem izdvojila u veoma jakoj konkurenciji u kategoriji.” Aida je nagrađena fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektvom 18-55mm koji poklanja Imtec.

10666013_747258828674934_2535857513136931112_n
Nagrađena fotografija – “Limitless”

Kako nam je rekla Aida, izložba i ceremonija proglašenja pobjednika su samo početak festivala “Fotografija godine BiH.”:

-“U toku festivala su upriličena mnogobrojna predavanja za koja zaista moram reći da su jako zanimljiva i korisna, definitivno nešto što ne treba propustiti. Osim predavanja iskusnih fotografa imali smo priliku razgovarati sa članovima žirija koji su objašnjavali cjelokupan proces žiriranja i kriterije ocjenjivanja i posao im nije bio nimalo lagan. Neprocjenjivo je razgovarati sa ljudima koji imaju toliko fotografskog iskustva i pitati ih za savjete, definitivno prilika koja se ne propušta iako, nekim čudom, nikada ne srećem na ovakvim dešavanjima ljude koji neumorno po drustvenim mrežama kukaju kako se ništa ne dešava, oni valjda nemaju vremena od kukanja.”, priča Aida.

10935599_10153079197539510_1030496516_o
Foto: Muna Nazak

-“Organizatorima festivala definitivno skidam kapu jer za relativno kratko vrijeme su svojim trudom i radom napravili festival koji se daleko odmakao od mnogih festivala iz regiona koji postoje mnogo duže. Cijeli koncept portala Fotografija.ba je odličan. Tu se susreću i amateri i profesionalci, što je odlično, jer imate priliku dobiti konstruktivnu kritiku od iskusnijih fotografa. To je svakako dobar temelj za napredak. Mislim da je meni upravo to pomoglo da napredujem. Nikada od iskusnijih kolega nisam tražila komplimente (iako ih je mnogo ugodnije čuti), uvijek me zanimalo šta smatraju da trebam popraviti.

Aida je jedina žena koja je ikada osvojila nagradu na ovom festivalu:

-“Da, zanimljivo je da sam jedina zena koja je ikada odnijela bilo kakvu nagradu na festivalu “Fotografija godine”. Ipak je ovo muški “sport” i super je malo “pokvariti prosjek”, završila je Aida.

Kaportal.ba